blog fsv uk
Slovinsko - Lublaň

Erasmus ve Slovinsku očima studentky FSV UK

12. 4. 2022
|

Lucie Slaninová, studentka 3. ročníku Teritoriálních studií na IMS FSV UK, strávila zimní semestr akademického roku 2021/2022 na studijním pobytu ve slovinské Lublani. Jak na měsíce strávené v zahraničí vzpomíná? Přečtěte si její příspěvek pro Blog FSV UK.

Semestr jsem strávila na Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani – místní fakultě pro sociální vědy. Budova fakulty je krásná, moderně zařízená, vybavená knihovnou, informační systém je velice přehledný a snadný na orientaci. Také stránky univerzity jsou přehledné a pokud přece jen něco nejde dohledat, zaměstnanci školy odpovídají na dotazy rychle a jsou velmi ochotní.

I přes to, že je Lublaň hlavní město, jde o poměrně malé město. To s sebou přináší nevýhody – například neexistující noční městské hromadné dopravy. Na druhou stranu se dá město na kole přejet prakticky celé za 45 minut. Systém bikesharingu (bicikelj) bych definitivně vyzdvihla jako jednu z nejlepších věcí ve městě. Lublaň je dokonalé město pro cyklisty, na které všichni berou ohledy.

Dračí most v Lublani

V centru města je několik barů a mnoho restaurací, kaváren a hospůdek. Erasmácký život je odlišný od toho běžného tím, že je snadné se seznámit. Erasmáci jsou otevření lidé toužící po poznání ostatních. Je to tedy ideální prostředí na potkání spousty inspirativních lidí, procvičení jazykových znalostí i sebeprezentace.

Bohinjské jezero

Slovinsko je malá země, což je výhodou pro cestování. Během hodiny a půl se můžete podívat k moři nebo do hor. Slovinské pobřeží není dlouhé, ale zato je kouzelné. Pobřežní města jsou krásná a ideální pro procházky a ochutnávání slovinské kuchyně. Vyhlášeným městem je Piran. V zimním semestru navíc byly ideální příležitosti pro lyžování či běžky v naprosto jedinečném prostředí. Slovinsko má nádhernou přírodu, vše je čisté a bez odpadků, slovinské vody jsou průhledné a jednoduše kouzelné.

Běžkařský resort Kranjska Gora
Západ slunce v Piranu

Ceny ve Slovinsku se dají srovnat s těmi v České republice. Pro studenty zde navíc funguje tzv. boni systém, což je systém dotování jídla. Do telefonu si stáhnete aplikaci, pomocí které voláte v restauraci na terminál, čímž se vám odečte pokaždé jeden bon a získáte tak slevu pro studenty. Každý měsíc dostáváte nové boni, jeden bon na každý pracovní den. Použít se dají dvakrát za den s rozestupem minimálně 4 hodin. Já jsem jedla v restauracích, kde jsem většinou doplácela přibližně 4,30 euro, avšak jsou místa, kde se doplácí i 1,50 euro nebo také nic – třeba v pekařství Žito.

V Lublani je možnost bydlet na koleji, většinou se jedná o pokoje pro 2 osoby a ty se nachází v malých bytech. Na kolejích je však značně menší kapacita, než je počet studentů, proto jsem žila já a většina mých kamarádů v soukromém bytě či domě, většinou sdíleném s dalšími erasmáky.

Erasmus je také super příležitost navštívit i jiné státy, přičemž nějaké výlety také pořádá ESN organizace. Doporučuji využít těchto nabídek, nejen že se podíváte na nová místa, ale tyto výlety jsou také jedinečná příležitost, jak poznat nové lidi. 

Predjamský hrad