blog fsv uk
Rachel Primasová

Studenti v zahraničí: Rachel v Mexiku

4. 8. 2022
|

Rachel Primasová strávila semestr na studijním pobytu v Mexiku. O své zkušenosti vyprávěla v rozhovoru pro blog FSV UK.

Milá Rachel, děkujeme za ochotu podělit se s námi o své zkušenosti ze zahraničí. Můžeš nám o sobě něco říct? Co studuješ? Kde jsi strávila výměnný pobyt?

Ahoj! Jmenuji se Rachel Primasová, studuji Severoamerická studia na Fakultě sociálních věd. Byla jsem v Mexiku, ve státě Nuevo Leon, blízko hranic s USA.

Proč ses rozhodla jet na zahraniční studijní pobyt? A proč zrovna Mexiko?

Většina mých spolužáků někam odjela. Je to logické – nechceš být studentem teritoriálních studií a nikdy se do té dané země nevydat, že? Vzhledem k tomu, že se ve své diplomové práci zaměřuji právě na Mexiko, byla to jasná volba. A veškeré informace k zahraničnímu pobytu jsem našla na webu své fakulty.

Řekni nám něco o svých prvních dnech v Mexiku. Jaký byl proces aklimatizace, proběhl nějaký kulturní šok? A co třídy, učitelé, spolužáci? Pociťovala jsi například nějakou jazykovou bariéru?

Velký kulturní šok. Mexiko je úplně jiná země. Všechno je jiné: mentalita, ekonomická situace, vztah k náboženství, rodinné vztahy, školní zvyky atd. Španělsky umím, takže to pro mě nebylo tak těžké, ale bez ní bych byla ztracená. Většina Mexičanů nemluví anglicky vůbec.

Jaký byl tvůj každodenní život v Mexiku? Bylo to takové, jaké jsi očekávala? A kdybys měla možnost, prodloužila by sis pobyt?

Kvůli třetí vlně koronaviru jsem měla pouze online kurzy. Bylo to těžké, ale člověk si zvykne. A ano, pokud by to bylo možné, prodloužila bych si studium. Mexiko je velmi zajímavá země a má co nabídnout!

Chcete taky vyrazit do zahraničí jako Rachel? Podívejte se na aktuální nabídky výjezdů.