blog fsv uk

Práce při studiu: Pavel Hájek

10. 9. 2024
|

Pavel Hájek právě končí druhý ročník bakalářského studia programu Politologie a mezinárodní vztahy a pracuje jako asistent poslance v Poslanecké sněmovně.

Jaká je náplň tvé práce?

Náplň mojí práce spočívá primárně v administrativních činnostech, starám se o časový harmonogram, schůzky, organizaci např. kulatých stolů a další aktivity s tím spojené. Také vypomáhám s tvorbou obsahu na sociálních sítích. Časovou náročností práce nesahá na status plného pracovního úvazku, řekl bych, že zabere okolo 25 hod. týdně, záleží pak, jaká agenda se zrovna ve Sněmovně probírá a jaký je zrovna sněmovní rozvrh.

Měl jsi před nástupem do této pozice už nějaké jiné pracovní zkušenosti v oboru?

Toto je moje první pracovní zkušenost v oboru, moje cesta tedy byla poměrně přímočará, na dřívější stáži jsem nebyl a nikde v oboru jsem nepracoval. Dostal jsem se k ní hlavně díky mé aktivitě v Politologickém klubu, kde jsem se často podílel na tvorbě obsahu pro naše sociální sítě a poté se také staral o samotnou koordinaci.

Doporučil bys, kde hledat první pracovní zkušenosti?

Nemohu nic doporučit z vlastní zkušenosti, ale fakultní kariérní dny a akce jim podobné dokážou studentům minimálně představit zajímavé práce v oboru, ke kterým se pak dostává snadněji než z internetu. Dále se mi také líbí facebooková skupina „IPS JOBS“, která je nejspíše omezena pro studenty a absolventy IPS, ale často se tam nachází velmi zajímavé nabídky.

Jsou v Poslanecké sněmovně nějaké možnosti stáží?

Poslanecké kluby často nabízejí místa na stáže, ať už do každodenního provozu, tak například v období kampaní a časově náročnější agendy. Tyto nabídky pak často dávající buď na své sociální sítě (hlavně LinkedIn nebo Facebook) nebo na webové stránky, které doporučuji sledovat.

Přijde ti těžké skloubit práci a studium?

Myslím, že hodně záleží na časové náročnosti práce a také na tom, jak jste schopni se se svým zaměstnavatelem domluvit na vaší flexibilitě. Často slýchávám, že studenti sdílejí svůj rozvrh například svému šéfovi a podle toho se pak odvíjí jejich pracovní doba. Sám nejsem nejlepší v časové organizaci, ale doporučil bych naučit se efektivně pracovat s kalendářem či jinými organizačními aplikacemi, ušetří to hodně času hledání v konverzacích a pozdních příchodů.

A měl bys na závěr nějaký tip pro spolužáky, kteří hledají práci?

Buďte aktivní – nebojte se psát emaily zaměstnavatelům, odpovídat na inzeráty a chodit na pohovory. Nejhorší případ je, že si vyberou někoho jiného, ale do budoucna budete vědět, do čeho jdete a můžete ty zkušenosti dále využívat. A taky využívejte nabídek stáží, po studiu už tolik možností mít nebudete a u nás na fakultě máme spoustu super nabídek.