blog fsv uk

Práce při studiu: Cuong Manh Vu

15. 8. 2024
|

Cuong Manh Vu je studentem druhého ročníku magisterského programu Veřejná a sociální politika.

Můžeš se nám představit a říct nám něco o své práci?

Jmenuji se Cuong Manh Vu, ale všichni mi říkají Van. V současné době studuji 2. ročník magisterského programu Veřejná a sociální politika a pracuji na dvou místech – pro Ministerstvo průmyslu a obchodu a v organizaci GovLab.

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu funguji jako analytik veřejných politik pro kabinet ministra. Práce je to různorodá, velmi často analytická nebo konzultační, jsem k dispozici poradcům ministra pro vše, co je potřeba.

Pro GovLab funguji jako juniorní evaluátor/analytik/facilitátor/designer strategií a služeb. Tak jako práce pro MPO, i toto je velice různorodé. Občas dělám infografiky nebo píšu dokumenty, občas se bavím s lidmi na workshopech. Jsem zatím juniorní člen týmu, ale určitě bych se chtěl časem dostat k více zajímavým projektům a zastávat zodpovědnější pozice.

Absolvoval jsi nějaké stáže, než jsi získal své současné pracovní pozice?

Na stáži jsem nikdy nebyl, protože se jich objevovalo hodně neplacených, a vzhledem k mé životní situaci jsem potřeboval dělat činnost za peníze. Ale je to také cesta, někteří spolužáci to takto měli a často v institucích po stáži i zůstali.

Když vynechám různé brigády jako lektor primární prevence nebo rolbař na stadionu, myslím, že mi hodně pomohlo to, že jsem se předtím jako hlavní člen účastnil projektu mezigeneračního soužití se seniory, který byl realizovaný v ČR úplně poprvé. Napsal jsem projekt a vyšlo to, s Prahou 3 jsme si plácli.

Pak přišel COVID a já jsem se z ničeho nic stal terénním pracovníkem. To bylo v době, kdy jsem byl v prváku na bakaláři. Velice cenná zkušenost. A pak mi k získání práce pomohlo, že studuji na FSV UK sociologii a sociální politiku.

A jak ses tedy dostal ke své současné práci?

Má první velká pracovní zkušenost byla na Ministerstvu pro místní rozvoj, konkrétně činnost pro Agenturu pro sociální začleňování. Jsou to tři roky, kdy jsem tam začal (to jsem nastupoval do 3. ročníku bakalářského studia sociologie a sociální politiky na FSV UK) jako lokální konzultant sociálního začleňování (tehdy na půl úvazek). Bylo neskutečné, že si vybrali zrovna mě!

Využil jsi k hledání práce nějaké fakultní kanály nebo akce?

Tuto práci jsem našel na fakultní FB stránce, kde se objevovaly pracovní nabídky. Mě nabídka zaujala, tak jsem to zkusil a vyšlo to.

Občas se něco zajímavého objevilo i v newsletteru, to je taky fajn. Kariérní den jsem párkrát zažil a bylo na nich hodně nabídek práce nebo stáže. A i když jsem toho nikdy nevyužil, myslím si, že je to skvělá příležitost, jak získat zkušenosti. Mám pocit, že relevantní zaměstnavatelé stojí o budoucí absolventy FSV UK.

Jak zvládáš práci při studiu?

Dokud jsem byl na polovičním úvazku na MMR, tak to bylo fajn, vycházeli mi vstříc. Neměl jsem žádné problémy, každý semestr jsem požádal o nový pracovní rozvrh a v práci se to přizpůsobilo studiu. Když jsem ale začal mít plný úvazek, začalo mi trochu téct do bot. Ne, že bych to nezvládal, ale najednou bylo děsně málo času a velmi často se stávalo, že jsem musel být na dvou (či více) místech najednou. To nedoporučuji, určitě tím trpí duševní zdraví. A teď to mám podobně, akorát už nemám naštěstí tolik předmětů, tak se to dá zvládat. Je to ale výzva.

Práce při bakalářském studiu je podle mě určitě zvládnutelná! Za celou dobu studia jsem poznal snad 95 % spolužáků, kteří pracovali při studiu (na bakaláři to bylo často mimo obor). Jak říkám, zaměstnavatelé vycházejí vstříc a my získáváme zkušenosti. Rozhodně bych se toho nebál!

Nabízí místa, kde pracuješ, nějaké stáže nebo programy pro studenty?

Agentura pro sociální začleňování, kde jsem pracoval, by určitě stážisty nepohrdla – dokonce jsem i nějaké stáže (do výzkumného a evaluačního týmu) před pár měsíci, kdy jsem tam ještě pracoval, zprostředkoval.

Máš na závěr nějaké tipy pro spolužáky, kteří chtějí získat pracovní zkušenosti?

Nebát se ozvat. Jak na nabídky, které se objeví, tak i nabídky sám vyhledávat. A bavit se s lidmi okolo, spolužáci a známí často někde nějaké místo mají nebo znají někoho, kdo by potřeboval šikovného studenta nebo studentku.

A další tip je určitě nebát se svou studijní situaci zkonzultovat se zaměstnavatelem. Velmi často vyjdou vstříc, jsou rádi, že mají studenty k dispozici.