blog fsv uk
Ondřej Zeman - Hong Kong

Studenti v zahraničí: Ondřej v Hongkongu

5. 8. 2022
|

Ondřej Zeman z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky na FSV UK strávil zimní semestr 2021/22 na studijním pobytu na Hong Kong Baptist University. O svých zážitcích i zkušenostech vyprávěl v rozhovoru pro Blog FSV UK.

Ahoj Ondřeji, děkujeme za ochotu podělit se s námi o své zahraniční zkušenosti. Můžeš nám o sobě něco říct? Co studuješ? Kde jsi strávil výměnný pobyt?
Ahoj, jsem studentem posledního ročníku Marketingové komunikace a PR na FSV UK. Je mi 22 let a celý život žiji v Praze, kde jsem vystudoval střední školu. Hrával jsem fotbal, ale postupem času jsem se začal zajímat o e-sporty.

Kde jsi strávil výměnný pobyt? A kde jsi se o výměnném programu dozvěděl?
Posledních šest měsíců jsem strávil na výměnném pobytu v Hongkongu, kam jsem vycestoval díky Univerzitě Karlově. O studiu v zahraničí jsem se dozvěděl přes stránky fakulty, kde jsem kromě „tradičního“ Erasmu narazil i na mezifakultní dohody.

Proč jsi si vybral mezifakultní dohodu?
Věděl jsem, že chci strávit semestr v zahraničí už během bakalářského studia. Nebyl jsem si jistý, jestli chci jet do nějaké evropské země, protože většinu míst jsem už navštívil, a tak jsem se začal rozhlížet po Asii.

Myslím, že část mého rozhodnutí vycházela z touhy poznat nové věci. Už nějakou dobu se pohybuji v odvětví e-sportů, které je rozvinutější v Asii, takže jsem chtěl zkusit studium v jihovýchodní Asii. Když jsem narazil na možnost mezifakultní dohody přímo pro studenty marketingu a PR, neváhal jsem a přihlásil jsem se.

Řekni nám něco o svých prvních dnech v Hongkongu. Jaký byl proces aklimatizace, zažil jsi nějaký kulturní šok? A co třídy, učitelé, spolužáci? Pociťoval jsi nějakou jazykovou bariéru nebo jiné potíže?
Rozhodně to nebylo jednoduché, ani vzhledem k situaci s koronavirem. Po příjezdu jsem musel strávit 14 dní v karanténním hotelu. Pamatuji si, jak jsem si prvních pár dní zvykal na klimatické podmínky, které byly dost drsné. Kulturní rozdíly byly patrné na každém kroku, ať už šlo o život na ulici nebo o to, jak byli lidé doslova připoutáni k obrazovkám svých telefonů. Zpočátku bylo také trochu těžší spojit se s místními studenty, ale naštěstí jsem mohl bydlet na koleji převážně s lokálními studenty, kteří mi pomohli tento rozdíl překonat. Studenti byli obecně stydlivější a práce ve skupinách byla občas obtížná, protože často nechávali věci na poslední chvíli, a tak jsem se musel často ujmout vedení. Učitelé byli skvělí, snažili se nás mezinárodní studenty inspirovat, propojit nás s místními a předat co nejvíce zkušeností. Někteří pro nás dokonce organizovali zážitky i mimo třídu. Jazyková bariéra byla způsobena především různými přízvuky, ale to jsme po nějaké době překonali.

Jaký byl tvůj každodenní život v Hongkongu? Bylo to takové, jaké jsi to očekával? Kdybys měl tu možnost, prodloužil by sis pobyt?
Snažil jsem se skloubit studium s poznáváním různých míst v okolí Hongkongu, což bylo fyzicky náročné, ale dalo se to zvládnout. Na každodenním životě se mi líbila rozmanitost, kterou Hongkong nabízí. Jeden den jsem strávil v knihovně, další surfováním na pláži a další den jsem se mohl procházet po horách, které byly vzdáleny pár minut od kampusu. Kdybych měl možnost zůstat déle, určitě bych to udělal.

Doporučil bys tuto destinaci dalším studentům?
Přestože se Hongkong může v posledních letech zdát politicky poněkud riskantní, není se čeho obávat. Myslím, že je to skvělé místo, kde se setkává čínská a západní kultura. Pro studenty je to skvělá příležitost, jak se nejenom vzdělávat, ale také poznat spoustu nových přátel a míst.

A co Oddělení zahraničních styků na FSV? Je něco, co bychom mohli dělat lépe?
Komunikace byla vždy na perfektní úrovni a kdykoliv jsem potřeboval něco vědět, vždy mi bylo vše rychle a srozumitelně vysvětleno.

Jak bychom mohli tento typ pobytů lépe propagovat?
Myslím, že během našeho bakalářského studia nám bylo mnohokrát vysvětleno, jak výměna funguje, takže v informovanosti nevidím problém. Myslím si však, že většina studentů je zahlcena administrativními záležitostmi a raději, než řešit stipendia a komunikaci se zahraniční univerzitou, preferuje „jednodušší“ Erasmus.

Chcete taky vyrazit do zahraničí jako Ondřej? Podívejte se na aktuální nabídky výjezdů.