blog fsv uk

Filip Láb: Absolvovat Erasmus Mundus Master’s in Journalism Media and Globalisation se vyrovná studiu dvou magisterských programů naráz

22. 6. 2021
|

Institut komunikačních studií FSV UK je novým členem konsorcia programu Journalism, Media and Globalisation, a to díky úspěchu v letošním kole schvalování žádostí o získání podpory v mezinárodním programu společného magisterského studia Erasmus Mundus Joint Master Degrees (2019). Jak probíhá studium tohoto programu, jaké jsou jeho přednosti a benefity, které jeho absolvování přináší, vysvětluje garant programu, vedoucí katedry žurnalistiky IKSŽ FSV UK, Filip Láb.

FSV UK se čerstvě zapojila do programu Erasmus Mundus Media and Globalisation.  Jistě máte z tohoto úspěchu radost.

Je to tak, Erasmus Mundus Master’s in Journalism Media and Globalisation je už letitým tradičním programem v oblasti mediálních a komunikačních studií, který funguje od roku 2005. Proto mám velkou radost, že se Fakultě sociálních věd, konkrétně našemu institutu podařilo do něj zapojit a získat financování na další období 2020-2025. V současné chvíli se nám přihlašují první uchazeči a chystáme první kolo přijímacího řízení pro studenty, kteří k nám příští podzim přijedou ze zahraničí.

Jaká je struktura samotného studia?

První rok magisterského studia absolvují studenti u koordinátora programu v Dánsku, na Univerzitě v Aarhusu a na Danish School of Media and Journalism. Zde se jim dostane obecného základu. Pro druhý rok studia si zvolí následně jednu ze specializací, které mohou v rámci různých universit studovat dle širokého výběru zaměření. V letošním roce jsme museli snížit jejich nabídku vzhledem k nejisté situaci kolem brexitu, protože dvě partnerské univerzity se nacházejí na území Velké Británie. Pro letošní rok tedy nabízíme specializaci na Univerzitě v Amsterdamu a specializaci zde na Fakultě sociálních věd. Stále je tedy z čeho vybírat.

V čem je tento program Erasmus Mundus unikátní?

Kromě už zmíněné velké tradice, kterou program má, je unikátní v možnostech, které nabízí. Vedle klasických partnerů, máme ještě tzv. non-degree partnery, tj. partnerské univerzity, kam mohou studenti v průběhu prvního roku odjet na kratší stáž. Jsou mezi nimi zajímavé a prestižní univerzity, např. univerzita v kalifornském Berkeley, Katolická univerzita v Chile nebo University of Technology Sydney. V praxi to tedy vypadá tak, že studenti přijedou studovat do Aarhusu a k tomu mají možnost během prvního roku studia odskočit si na stáž třeba na to Berkeley, aniž by museli absolvovat znovu přijímací řízení, což je fantastická příležitost, kterou mnoho programů nenabízí.

Z jakých specializací mohou studenti vybírat?

Specializace zde na FSV UK se zaměřuje na média v posttotalitní společnosti. V rámci ní se zaměřujeme na zkoumání transformačních procesů od totality směrem k demokracii, tedy jakým způsobem probíhají, jaký vliv mají na mediální krajinu a jaké z nich vyplývají důsledky pro svobodu médií v dané zemi. Program všechny tyto jevy sice ilustruje pochopitelně na dění ve středoevropském prostoru, ale je postaven tak, že má univerzální přesah. Tedy aby například i student z Latinské Ameriky si ze studia dokázal odnést obecný poznatek, co sebou tyto transformační procesy nesou, jaká jsou tam rizika atd.

A specializace na Univerzitě v Amsterdamu?

Jde o specializaci Politics & Communication. V ní se studenti soustředí na klíčové otázky dnešní doby, jako jsou evropská integrace, změna klimatu, vzestup populismu a volební polarizace, a to z pohledu žurnalistiky. Pozornost se tu věnuje také otázce legitimity novinářského povolání, otázce fake news a také novým formám v novinářské profesi, např. datové žurnalistice. Studenti v rámci toho druhého, specializačního roku absolvují mnoho stáží a exkurzí – v minulosti navštívili mj. Evropskou komisi, nevládní organizace v Bruselu, výstavu World Press Photo, Nizozemský institut mezinárodních vztahů (Clingendael) a Mezinárodní trestní soud (ICC).

Jaké jsou vlastně nároky přijímacího řízení?

Hlavní je požadavek na znalost anglického jazyka, testy z něj promíjíme pouze v případě, že uchazeči absolvovali celé předchozí bakalářské studium v angličtině. Důraz je rovněž kladen na bohatou žurnalistickou praxi. Chceme, aby k nám studenti přicházeli už s nějakými zkušenostmi z oboru, ať už je to práce pro média, ale třeba také pro státní správu, soukromý nebo neziskový sektor v oblasti komunikace.

Jaký budou mít absolventi titul?

Program je zakončen magisterským titulem, a to v obou specializacích, tedy jak z Univerzity v Aarhusu, tak i z Fakulty sociálních věd.

Jaké jsou hlavní benefity absolvování programu Erasmus Mundus Media and Globalisation?

Obecnou výhodou join a double degree programů je to, že máte mnohem pestřejší studijní zkušenost z několika vysokých škol. Navíc konkrétně v tomto programu se kombinují jedny z nejprestižnějších výukových a akademických pracovišť, která v rámci oborů médií a komunikace fungují. Dá se bez nadsázky říci, že absolvování tohoto programu se vyrovná vystudování dvou magisterských studií zároveň. Pokud tedy toužíte po studiu, které vám dá kromě kvalitního vzdělání i velkou praktickou zkušenost ze zahraničí, je tento program tou správnou volbou.

Děkuji vám za rozhovor.

Rozhovor ze dne 11. 12. 2019 vedl Jakub Říman