blog fsv uk
Welcome party, studenti

Přes 400 studentů ze zahraničí se sešlo na Welcome Party na Střeleckém ostrově

6. 10. 2021
|

Na čtyři sta studentů z Evropy i celého světa. Zhruba tolik jich přišlo na Welcome Party na Střeleckém ostrově, kterou pořádalo Oddělení zahraničních styků a Oddělení cizojazyčných studijních programů FSV UK. Vysokoškoláci se tak po delší době sešli zase offline.

Letošní začátek akademického roku se na rozdíl od toho loňského nese i v duchu face-to-face aktivit, byť za dodržení epidemiologických opatření. Příjemným zpestřením tak bylo setkání v centru Prahy, v rámci kterého se mohli potkat studenti napříč programy i zaměřením.

Na FSV přijíždí nejvíce zahraničních studentů ze všech fakult UK.

V rámci Erasmu a výměnných pobytů přijelo nejvíce studentek a studentů z Německa, Francie, Španělska, zemí Beneluxu či Velké Británie. Celkově se letos jedná o 400 lidí v zimním semestru.

U mezinárodních studijních bakalářských či magisterských programů vyučovaných v angličtině se jedná o studenty z celého světa. Mezi prváky je tradičně nejvíce Američanů, letos nás těší velký nárůst studentů z Evropy, zejména z Itálie, Nizozemska a Francie. Velmi významnou skupinu tvoří také studenti z Česka. V cizojazyčných studijních programech je nyní zapsáno více než 1 000 studentů.

Tým Oddělení zahraničních styků FSV UK. Foto: Iva Kozáková

A jak začátek nového akademického roku vnímali sami zahraniční studenti? Na Welcome Party na Střeleckém ostrově jsme se jich zeptali. Proč si vybrali zrovna Prahu a Univerzitu Karlovu a co se jim na studiu líbí? Přečtěte si jejich postřehy!

Mauricio Isrrade Huicochea, Mexiko. Degree: Politics, Philosophy and Economics (PPE).

„Je skvělé, že jsem zase tady v Česku, protože jsem před dvěma lety dělal dobrovolníka na středních školách v Olomouci.

Kurzy a přednášky jsou mnohem lepší, než jsem očekával, protože máme profesory, kteří tu práci dělají s nadšením. Snaží se využít všechny znalosti, které mají. To, jak přijímají studenty z různých prostředí, z celého světa, je obdivuhodné. Protože opravdu tvrdě pracují na tom, abychom se tu cítili bezpečně.

V budoucnu chci pomáhat dětem a mladistvým po celém světě se vzděláváním, příležitostmi a získáváním stipendií. Aby měli příležitosti, které mám i já.“

Mauricio Isrrade Huicochea. Foto: Iva Kozáková

Lise Bevernaegie, Belgie. Erasmus: Sociologie.

„Vybrala jsem si Prahu, protože jsem o ní slyšela spoustu skvělých věcí. Mám několik přátel, kteří tady studovali, a tak jsem si říkala, že se mi tu taky bude líbit.

Navíc jsem si pak vyhledala kurzy na sociologii a mnoho z nich se mi líbilo. Tak i proto jsem přišla do Prahy.“

Lise Bevernaegie. Foto: Iva Kozáková

David O´Blenis, Kanada. Degree: Master in International Relations (MAIN).

„Velmi mě zajímá střední a východní Evropa a říkal jsem si, že by to bylo skvělé místo pro studium mezinárodních vztahů. Protože v Kanadě není o této části světa hodně odborných znalostí. Tak jsem usoudil, že by to prospělo mně i mé budoucí kariéře. Navíc – každý, kdo v mém okolí navštívil Prahu, to tady naprosto miloval.

V budoucnu bych chtěl diplomaticky pracovat pro Kanadu, ideálně ve střední nebo východní Evropě.“

David O´Blaine. Foto: Iva Kozáková

Anna Molmer Jensen, Dánsko. Erasmus: Politologie.

„Studuji politologii v Kodani. A vybrala jsem si Prahu, protože jsem chtěla jet do nějaké země, která má jiný politický příběh než Dánsko. Zajímám se o ex-komunistické země a chtěla jsem to zažít na vlastní kůži.

Líbí se mi, že máte tolik různých kurzů, které můžu studovat. Učitelé se zdají být velmi zapálení pro to, co učí, takže je to skvělé.“

Anna Molmer Jensen. Foto: Iva Kozáková

Sasha Goncharov, Ukrajina. Degree: Politics, Philosophy and Economics (PPE).

„Jsem z Ukrajiny a Prahu jsem si vybral kvůli programu, který studuji. Hledal jsem nejlepší univerzity, kde bych mohl studovat politologii a Univerzita Karlova je 4. nejlépe hodnocená univerzita ve východní Evropě. Nechtělo se mi jít příliš daleko, takže to byla nejlepší volba.“

Sasha Goncharov. Foto: Iva Kozáková

Damjan Markovic, Srbsko. Degree: Master in International Relations (MAIN).

„Studoval jsem ve Štrasburku, na bakaláři jsem dělal fyziku a inženýrství. Můj první magisterský titul mám z oboru Business Administration. Opravdu jsem chtěl dělat mezinárodní vztahy, což je teď můj druhý magisterský titul, který studuji v Praze.

Je obecně známo, že Univerzita Karlova je jednou z nejstarších univerzit v Evropě a má ve světě dobré jméno. Navíc je Praha krásné město.“

Damjan Markovic. Foto: Iva Kozáková

Hybridní výuka v akademickém roce 2021/2022

Výuka probíhá prezenčně s tím, že studentům, kteří se kvůli různým restrikcím nemohou včas dostat do Česka je umožněno začít semestr prostřednictvím hybridní výuky. Abychom snížili riziko přenosu onemocnění COVID, probíhají některé, zejména velké, přednášky čistě online. I tak je ale nejvítanější formou výuka fyzická – tedy i fyzická přítomnost zahraničních studentů.