blog fsv uk

Práce při studiu: Daniel Matoušek

18. 7. 2024
|

Daniel Matoušek na naší fakultě studuje na IES magisterský obor Ekonomie a finance se zaměřením na finanční trhy a datovou analýzu.

Kde v současné době pracuješ?

Aktuálně pracuji více než půl roku na full-time jako Management Consulting Analyst ve společnosti Accenture, kam jsem přešel z obdobné stážistické pozice. Myšlenka, že by consulting mohl být pro mě, vzešla z fakultního prostředí, kdy u nás na IESu řada consultingových firem pořádala akce pro studenty, já se jich účastnil a postupně při diskuzích s IES alumni a stávajícími zaměstnanci těchto firem jsem zjistil, že by mě to mohlo bavit.

Jak ses k této práci dostal?

První relevantní pracovní zkušenost jsem získal ve financích, kdy jsem se nejen naučil o finančním trhu, dostupných produktech atd. po praktické stránce, ale hodně jsem se posunul v komunikaci s lidmi. Po této pracovní zkušenosti již přišla stáž v Accenture, během které jsem dostal nabídku na full-time.

V době, kdy mi byl full-time nabídnut, jsem měl ale ještě poměrně hodně předmětů a tudíž by se práce na plný úvazek dala se školou jen těžko skloubit. Firma mi v tomhle ale vyšla vstříc s tím, že nabídka platí a je jen na mně, kdy se rozhodnu ji přijmout. To se nakonec stalo po roce na stáži, během kterého jsem z part-timu postupnou a přirozenou cestou pracoval více a více, až jsem v době přechodu na plný úvazek byl zvyklý napracovat stejně hodin, jako full-time zaměstnanec. Nebyl pro mě tedy šok, že mám najednou pracovat 8 hodin denně 5 dní v týdnu.

Co je náplní tvojí práce?

Pracuji na různých strategických a s technologiemi spojených projektech pro velké firmy v Čechách i zahraničí. Každý projekt je svou náplní, tématem, ale i složením interního týmu jiný, tudíž práce jako taková je velmi rozmanitá. Jelikož se projekty tématem a náplní dost liší, je moje práce hodně spojená se schopností rychle se v problematice zorientovat a porozumět jí. Standardní náplní práce je pak analýza dat a podkladových materiálů od klientů, návrh řešení projektového zadání a následná implementace. Mám tedy možnost vidět, jaký dopad má to, na čem jsem v předchozích týdnech a měsících pracoval, a jestli to klientovi skutečně pomohlo.

Kromě analytických činností hodně komunikuji s lidmi od klienta, vedu společné meetingy atd., takže kromě hard skills musím ve velké míře používat i soft skills. A právě tahle kombinace mě baví nejvíc.

Pomáhají ti při práci nějaké předměty, které jsi absolvoval během svého studia na IES?

Z kurzů na IESu mi určitě hodně pomohly matematiky na Matfyzu, které mě naučily nesesypat se, když něčemu nerozumím, a díky kterým jsem se naučil řešit problémy efektivně a kriticky. Jelikož je moje práce hodně orientovaná na business a vše s ním spojené, tak pro mě byly i velmi dobrým odrazovým můstkem předměty zaměřené na finance, zejména ty firemní.

Je pro tebe těžké skloubit práci a studium?

Já osobně jsem ve financích pracoval na part-time už během bakalářského studia, takže vím, že se to zvládnout dá. Zvlášť, když jsem do toho ještě vrcholově sportoval. Je to ale hodně o plánování, nastavení si nějakého režimu a akceptaci toho, že některé dny mohou být náročnější a hektičtější.

Z osobní zkušenosti bych ale řekl, že pokud člověk nemusí nebo necítí tu potřebu, nemá smysl se do práce hnát už během bakalářského studia. A pokud ano, tak v nějaké omezené míře, aby nabíral pracovní zkušenosti, zjišťoval, co ho baví a nebaví, ale zároveň se nenechal tou prací úplně pohltit.

Sám jsem byl vždycky dost pracovitý, už během střední školy jsem měl dost brigád a stejně pokračoval i na bakaláři. Až nástupem na magistra jsem ale získal pocit, že mám pracovnímu trhu už co nabídnout, pocitově jsem si tím zvedl sebevědomí a „troufnul“ jsem si se přihlásit i na pozice, které jsem dřív považoval za seniornější, než bych mohl zvládnout.

Jak je to u vás ve firmě se studentskými stážemi?

Máme u nás možnost stáže, která je standardně na poloviční úvazek. Pokud ale člověk potřebuje během stáže např. na týden volno kvůli zkouškám, není to vůbec problém. Pracovní doba u nás není nijak striktně daná a hodně záleží na domluvě s nadřízeným. Mohu pracovat méně i více než je těch 80 hodin měsíčně, přičemž v obou případech mám ze strany svých nadřízených podporu.

Pro stážisty pak máme tzv. Buddy program, kdy po dobu prvních 2-3 měsíců má každý nováček přiřazeného jednoho zkušenějšího kolegu, který je s ním v pravidelném kontaktu a pomáhá mu se zorientovat se ve firemní kultuře, procesech, zodpovídá jeho dotazy a v případě potřeby mu pomáhá s řešením prvních zadaných úkolů. To vše proto, aby se nováček co nejdříve a nejlépe začlenil a nepřipadal si na vše sám.

Máš nějaké doporučení, kde si jako student hledat práci?

Já osobně jsem si pracovní směr našel díky událostem, které pro studenty pořádají firmy ve spolupráci s naším institutem a studentským spolkem E-klubem. Takové akce(ať už jsou to workshopy pro studenty nebo kariérní dny) jsou za mě skvělou příležitostí, jak se na neformálním místě dozvědět o možném budoucím zaměstnavateli více a zároveň poznat lidi, se kterými by člověk měl v budoucnu pracovat. Pro sledování nabídek práce pak využívám také LinkedIn.

A na závěr, máš nějaký tip pro spolužáky, kteří ještě žádnou pracovní zkušenost nemají, ale rádi by ji získali?

Určitě bych řekl, ať se toho nebojí, rozešlou své životopisy a zkusí štěstí. Už jen absolvování pohovorů v rámci přijímacích řízení je skvělá zkušenost, kterou člověk v momentě, kdy se bude o nějakou práci skutečně ucházet, ocení. Zároveň představa o pracovní náplni může být často dost odlišná od skutečnosti a proto je podle mě dobré si pracovní pozici, která studenta láká, vyzkoušet někde formou stáže. Student tím získá představu, co práce skutečně obnáší a když ho to bude bavit, může ze stáže navázat na full-time. Pohovory na stážistické pozice navíc často nejsou tak časově i obsahově náročné, jako na full-time (přece jen, hlásí se člověk bez zkušeností, který je pořád studentem), takže i cesta k vysněné pozici přes stáž může být o něco snazší.