blog fsv uk

Květen v pohybu s FSV UK

11. 4. 2024
|

Pracovní skupina pro well-being a Pracovní skupina pro udržitelnost pro všechny zaměstnance FSV UK připravily výzvu Květen v pohybu. Obujte pohodlné boty, vytáhněte kola a soutěžte se svými kolegy o nejvíc nachozených, naběhaných a naježděných kilometrů. Pravidla výzvy a registrační tabulku naleznete ve svém e-mailu.

Na vítěze čekají ceny a věčná sláva, to ale není jediný důvod, proč byste se do výzvy měli zapojit. Vyměnit auto nebo MHD za fyzickou aktivitu, nejen při cestě do práce a z práce, má spoustu benefitů pro vás i pro životní prostředí:

  1. Zařadíte pohyb bezbolestně do svého života

Občas si jen těžko hledáme čas na cvičení. Udělat z fyzické aktivity běžnou součást vaší každodenní rutiny je skvělý způsob, jak být aktivnější. Chůze nebo jízda na kole do práce znamená méně času stráveného sezením, což je po kouření druhý největší zabiják. Další variantou jsou schůzky a porady za chůze – při chůzi roste kreativita až o 60 %!

  1. Zlepšíte svou kondici

Ať už jste úplně zdraví, nebo trpíte chronickými zdravotními problémy, pravidelný pohyb zlepší kondici vašeho srdce, plic, svalů i kostí a kloubů. Snížíte také vysoký krevní tlak a riziko cukrovky typu 2, osteoporózy a onemocnění srdce. 

  1. Procvičíte nejen tělo, ale i mozek

Každodenní fyzická aktivita pomáhá zabránit poklesu kognitivních funkcí, zlepšuje paměť a schopnost učení a zvyšuje celkový výkon mozku, včetně přenosu informací mezi jednotlivými částmi vašeho těla.

  1. Zlepšíte své duševní zdraví

S pravidelnou fyzickou aktivitou se pojí i snížené riziko deprese, úzkostí a dalších psychických problémů díky vylučování dopaminu a endorfinů. Pohyb zlepšuje také spánek a snižuje každodenní stres. Pokud do práce půjdete pěšky nebo pojedete na kole, zajistíte si tím dobrou náladu hned od rána! Po práci vám zase může chůze nebo jízda na kole pomoci přepnout z pracovního do osobního režimu.

  1. Vyhnete se stresu z dopravy

Známe to všichni, ranní dopravní špička dokáže člověku pořádně pocuchat nervy. Pokud ráno zvolíte pro cestu do práce raději chůzi nebo kolo, vyhnete se nejen zácpám a zpožděným spojům, ale také naštvaným spolucestujícím. Pěšky nebo na kole můžete snadno změnit svou trasu a konečný čas cesty do práce ovlivní pouze vaše fyzická zdatnost a počasí. 

  1. Zmenšíte množství emisí v ovzduší

Na území EU se doprava podílí až 30 % na celkové produkci skleníkových plynů. Silniční doprava z tohoto množství tvoří asi 72 %. Čím více se budeme vyhýbat silniční dopravě, tím méně emisí do ovzduší vypustíme, čímž v dlouhodobém horizontu přispíváme k čistšímu ovzduší a pomáháme zpomalovat oteplování naší planety. 

  1. Přispějete ke zdravějšímu vzduchu 

Částice jemného prachu v ovzduší představují v ČR jedno z největších ohrožení lidského zdraví. V Praze pochází tento prach až z 90 % z dopravy. Využíváním udržitelné mobility přispíváme k čistému ovzduší nejen bez emisí CO₂, ale také bez prachových částic z pneumatik. Čím více budeme ve městě využívat místo silniční dopravy chůzi, případně cyklistickou dopravu, tím lépe se nám bude v našich městech dýchat. 

  1. Uvolníte prostor v ulicích 

V zemích a městech, kde podporují udržitelnou dopravu, je radost se pohybovat a žít. Města s chodci, pěšími zónami a cyklostezkami jsou živá, bezpečná a zdravá. Zejména pokud se rozhodnete využít jako dopravní prostředek chůzi, vytváříte nejmenší nároky na zábor veřejného prostoru, čímž pomůžete vytvořit prostor pro více pěších tras, zeleň, vodní prvky atd. Pomůžete tak snižovat intenzitu individuální automobilové dopravy a s tím zužovat komunikace pro auta a snižovat hluk v ulicích. 

  1. Poznáte Prahu jinak

Když se po hodinách strávených v kanceláři nezavřete do kovové krabice tramvaje, metra nebo svého auta, ale vydáte se městem pěšky nebo na kole, uvidíte ho zase z jiné perspektivy, objevíte nová zákoutí a zajímavé obchůdky. Můžete střídat uličky a cesta do práce a z práce tak bude pokaždé novým zážitkem.

  1. Pomůžete životnímu prostředí

Nechat auto zaparkované a dojíždět na kole nebo pěšky je snadný způsob, jak můžete pomoci snížit negativní dopad na životní prostředí. Vždy, když místo jízdy autem půjdete pěšky nebo na kole, změníte svět k lepšímu, i když se to zdá jako kapka v moři.

Na FSV UK pohyb podporujeme. Pokud se rozhodnete do práce přijet na kole nebo přijít svižnou chůzí, jsou vám k dispozici zaměstnanecké sprchy. V budově Hollar sprchu naleznete na dvorku u knihovny, klíče jsou k zapůjčení na vrátnici. V Areálu Jinonice je sprcha umístěná v garážích v suterénu, ke vstupu vám postačí vaše zaměstnanecká karta. Pro cyklisty jsou na dvorku budovy Hollar a před Areálem Jinonice navíc umístěny také stojany na kola. Nemáte kolo? Nevadí! S Multisport kartou, která je jedním z fakultních zaměstnaneckých benefitů máte kromě dalších aktivit každý den také dvě jízdy na Rekolech na 60 minut zdarma.

Jak můžete měřit kilometry?

  • Odhadem – kilometry můžete jednoduše odhadnout, případně si délku trasy změřit na mapy.cz nebo mapách Google.
  • Pomocí krokoměru – krokoměr je zpravidla levné, jednoduché zařízení, které měří počet ušlých kroků a vzdálenost. Pokud váš krokoměr měří jen kroky, můžete si je na km přepočítat tady.
  • Chytré hodinky a aplikace – pokud máte chytré hodinky nebo telefon se zabudovaným krokoměrem a měřením vzdálenosti, můžete využít nespočet aplikací. Oblíbené jsou například tyto:

Zdroje:
https://news.stanford.edu/2014/04/24/walking-vs-sitting-042414/
https://www.europarl.europa.eu/topics/cs/article/20190313STO31218/emise-co2-z-aut-fakta-a-cisla-infografika
https://www.chodcisobe.cz/o-chuzi/udrzitelna-doprava-a-jeji-dopady